Healthy Lifestyle | Fitness | Nutrition | Tips

Nov 1, 2016

Placuszki dyniowe z cynamonem by Karo | Cinnamon pumpkin fritters by Karo





Dawno mnie tu nie było, ale Karo upiekła tak zacne placuszki dyniowe, że nie mogłam się nie podzielić przepisem:

  • 300 g puree z dyni
  • 2 jajka 
  • 90 g płatków owsianych 
  • 2 łyżki mleka roślinnego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • olej kokosowy do smażenia 

Do miski blendera wrzuć wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź małe porcje ciasta rozlewając je na kształt placuszków.
Placki smaż z każdej strony po ok. 3 minuty.

Do podania z posypką orzechową/miodem/co kto lubi ;)


*jak zrobić puree z dyni
Dynię przekrój, usuń miękki miąższ i pestki. Podziel na grubsze plastry i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie miękka (ok. 30 min). Usuń skórkę i resztę zmiksuj na gładką masę.


POLECAM, powinnam była zrobić zdjęcie tego placka, którym zostałam obdarowana, ale zanim o tym pomyślałam to już go nie było :(





I haven't posted for a while, but my friend Karo made such incredible pumpkin fritters that I had to share it with you:

  • 300 g pumpkin puree
  • 2 eggs
  • 90 g oat flakes 
  • 2 tbs soya milk 
  • 1 tbs honey
  • 2 tsp cinnamon 
  • 1 tsp ginger
  • ½ tsp baking soda 
  • pinch of salt
  • coconut oil

Blend all the ingredients and form fritters on the pan covered with a small amount of the oil. Fry 3min each side.

EASY!


7 comments:

  1. super przepis! prosty i szybki. dziękuję <3

    dodaję do obserwowanych

    ReplyDelete
  2. Bardzo zachęcająco wyglądają te placuszki, muszę takie zrobić, apetyczne sA:)

    ReplyDelete
  3. Fajny pomysł na szybki posiłek :)

    ReplyDelete
  4. Cynamon, imbir! Idealny przepis na zimowe dni:) Na pewno rozgrzeją skutecznie! Dodatkowo płatki owsiane, pełne witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego, doda energii, ustabilizuje poziom glukozy we krwi oraz uzupełni jadłospis w niezbędne związki. Super!

    ReplyDelete
  5. Wyglądają bardzo smakowicie i zachęcająco, bardzo ciekawy pomysł na placuszki ;)

    ReplyDelete
  6. Osobiście robię takie placuszki z cukinii. Myślę, że idealnie by się sprawdziła i w tym przepisie. Do tego cynamon, imbir....Samo zdrowie! Naprawdę dobry przepis!:) POżywna przekąska, deser, kolacja..... Mniam!

    ReplyDelete
  7. Super sprawa! Nie dość, że szybkie to jeszcze smaczne i zdrowe. Koniecznie muszę sobie takie przyrządzić. Oczywiście pokuszę się o mały grzeszek i poleję te placuszki sosem czekoladowym, będą wtedy jeszcze lepsze.

    ReplyDelete